Verbeter je netwerk!

Om tot goede voip resultaten te komen, is het belangrijk om alle gebruikte netwerkcomponenten te controleren. Dit zijn met name de switches, de router of router/modem combinatie en een eventuele firewall / gateway.
Voor alle configureerbare componenten geldt, dat speciale voip instellingen als SIP-ALG e.d. altijd uit moeten staan. Deze instelling is niet alleen overbodig, maar vaak wordt het voip-verkeer hier juist zwaar door gehinderd.
Ook geldt, dat alle componenten QoS moeten ondersteunen, waardoor het voip-verkeer voorrang kan krijgen. Alternatief is, om het voip-verkeer geheel te scheiden van het normale verkeer.
Dit kan door aparte kabels te gebruiken, maar een optie is ook om gebruik te maken van een switch die QoS en VLAN’s ondersteunt.

De router tenslotte, is het lastigste onderdeel. Een goede router zal QoS ondersteunen, maar dit werkt alleen voor het uitgaande verkeer. Zodra er teveel gedownload wordt, zal aan de kant van de provider het netwerk dichtslibben, waardoor de voip-pakketten te laat binnenkomen. Doordat de downloadbandbreedte sterk varieert, moet er rekening gehouden worden met de minimaal voorkomende bandbreedte.
Hiervoor zijn 3 oplossingen:

  1. Een onafhankelijke 2e internet verbinding (bijvoorbeeld aparte ADSL lijn)
  2. Een router met aangepaste software
  3. Een switch die het normale verkeer begrenst

Wij gebruiken zelf de Prosafe switches van Netgear, de GS108E (rond 40 euro) en een aangepaste versie van de TP-Link TL-WR1043ND (rond 75 euro inclusief voip firmware). Met deze laatste router is het mogelijk de download dynamisch te begrenzen waarbij de router zelf controleert of de verbinding nog snel genoeg is.

By | 2014-02-25T17:16:18+00:00 februari 25th, 2014|Reacties uitgeschakeld voor Verbeter je netwerk!

About the Author: