Verbeter je netwerk!

Om tot goede voip resultaten te komen, is het belangrijk om alle gebruikte netwerkcomponenten te controleren. Dit zijn met name de switches, de router of router/modem combinatie en een eventuele firewall / gateway.
Voor alle configureerbare componenten geldt, dat speciale voip instellingen als SIP-ALG e.d. altijd uit moeten staan. Deze instelling is niet alleen overbodig, maar vaak wordt het voip-verkeer hier juist zwaar door gehinderd. Is deze niet uitschakelbaar of maakt u gebruik van een openbaar netwerk, dan helpt het vaak om TLS te gebruiken voor de SIP communicatie. SIP-ALG kan dan geen (ongewenste) aanpassingen maken. Ook geldt, dat alle componenten QoS moeten ondersteunen, waardoor het voip-verkeer voorrang kan krijgen. Alternatief is, om het voip-verkeer geheel te scheiden van het normale verkeer.
Dit kan door aparte kabels te gebruiken, maar een optie is ook om gebruik te maken van een switch die QoS en VLAN’s ondersteunt.

De router tenslotte, is het lastigste onderdeel. Een goede router zal QoS ondersteunen, maar dit werkt alleen voor het uitgaande verkeer. Zodra er teveel gedownload wordt, zal aan de kant van de provider het netwerk dichtslibben, waardoor de voip-pakketten te laat binnenkomen. Doordat de downloadbandbreedte sterk varieert, moet er rekening gehouden worden met de minimaal voorkomende bandbreedte.
De beste oplossing is, om bij problemen een onafhankelijke 2e internet verbinding te gebruiken (bijvoorbeeld aparte xDSL lijn)

 

By |2018-05-19T11:12:54+00:00februari 25th, 2014|Reacties uitgeschakeld voor Verbeter je netwerk!

About the Author: